De milieusticker in Frankrijk, ook bekend als de Crit’Air-sticker, is een verplicht vignet voor voertuigen dat de uitstootklasse aangeeft. Het bepaalt bovendien tot welke milieuzones een voertuig toegang heeft.

Deze maatregel is ingevoerd om de luchtkwaliteit en de leefbaarheid in stedelijke gebieden te verbeteren. Ontdek er alles over en koop je milieusticker voordat je naar Frankrijk vertrekt als je boetes wil vermijden!

Wat is het Crit’Air milieuvignet en waarvoor dient het?

Het Crit’Air milieuvignet, ofwel de milieusticker, is in Frankrijk verplicht om met je voertuig toegang te krijgen tot bepaalde milieuzones in steden. Dat geldt voor auto’s, maar ook voor campers, vrachtwagens en motoren. De voertuigen worden op basis van hun uitstootniveau opgedeeld in categorieën.

Afhankelijk van je categorie, krijg je al dan niet toegang tot de milieuzone. Daardoor is het de bedoeling om de luchtkwaliteit en vervuiling in stedelijke gebieden te verminderen. Bij ons in België gebeurt dat door middel van de LEZ (lage-emissiezone).

Waar in Frankrijk is de milieusticker verplicht?

Er zijn zowel permanente als tijdelijke milieuzones in Frankrijk waar de milieusticker verplicht is. Steden zoals Parijs, Lyon, Grenoble, Straatsburg en Toulouse hebben bijvoorbeeld milieuzones waar het Crit’Air-vignet nodig is. Als je door Frankrijk reist met de auto, speel je best op veilig door een milieusticker te kopen. Je weet maar nooit waar je terechtkomt.

Ook tijdens periodes van hoge luchtvervuiling worden soms tijdelijke beperkingen opgelegd, waarbij de sticker noodzakelijk is. Voor snelwegen heb je normaal gezien geen milieusticker nodig, behalve voor de ringwegen van Parijs. Als je bijvoorbeeld naar Parijs rijdt voor de Olympische Spelen of een stedentrip, heb je sowieso een milieusticker nodig.

Op welke plaats in mijn auto moet ik de milieusticker voor Frankrijk plakken?

De milieusticker voor Frankrijk plak je aan de binnenkant van de voorruit van de auto, rechtsonder in de hoek. Dit zorgt ervoor dat de sticker goed zichtbaar is voor de Franse politie, zonder het zicht van de bestuurder te belemmeren. De geldigheid wordt gecontroleerd door de code van het vignet te scannen.

Welke milieusticker heb ik nodig voor mijn auto in Frankrijk?

Voertuigen worden ingedeeld in zes categorieën, variërend van de schoonste (categorie 1) tot de meest vervuilende (categorie 6). Elke sticker heeft een andere kleur:

  1. Crit’Air 0 (groen): Voor elektrische voertuigen en waterstofvoertuigen.
  2. Crit’Air 1 (paars): Voor voertuigen op gas en hybride voertuigen met een lage uitstoot, evenals benzinevoertuigen geregistreerd vanaf januari 2011. Motoren geregistreerd vanaf 1 januari 2017.
  3. Crit’Air 2 (geel): Voor benzinevoertuigen geregistreerd tussen januari 2006 en december 2010 en dieselvoertuigen geregistreerd vanaf januari 2011. Motoren geregistreerd tussen januari 2007 en december 2016.
  4. Crit’Air 3 (oranje): Voor benzinevoertuigen geregistreerd tussen januari 1997 en december 2005 en dieselvoertuigen geregistreerd tussen januari 2006 en december 2010. Motoren geregistreerd tussen januari 2004 en december 2006.
  5. Crit’Air 4 (donkerrood): Voor dieselvoertuigen geregistreerd tussen januari 2001 en december 2005. Motoren geregistreerd tussen 1 juni 2000 en 30 juni 2004.
  6. Crit’Air 5 (grijs): Voor dieselvoertuigen geregistreerd tussen januari 1997 en december 2000.

Hoe herken ik een milieuzone in Frankrijk?

De milieuzones in Frankrijk worden aangeduid met een verkeersbord waarop een rode cirkel staat. Hier zijn enkele manieren om een milieuzone te herkennen:

  • Verkeersborden: Deze borden zijn meestal wit met een rode cirkel en bevatten teksten zoals “Zone à Circulation Restreinte” of “ZCR”, en de afbeelding van de Crit’Air-stickers die zijn toegestaan in de zone.
  • Informatieborden: Bij de ingang van de zone staan vaak informatieborden met gedetailleerde regels en voorwaarden voor de milieuzone, inclusief de tijden waarop de beperkingen van kracht zijn.
  • Digitale borden: In sommige steden worden digitale borden gebruikt om bestuurders te informeren over tijdelijke milieuzones (ZPA) en de huidige beperkingen.

Het is belangrijk om deze signalering goed in de gaten te houden, vooral bij het binnenrijden van stedelijke gebieden!

Krijg ik een boete als ik zonder milieusticker in een milieuzone rijd?

Ja, als je zonder de vereiste milieusticker een milieuzone in Frankrijk binnenrijdt, kan je een boete krijgen. De boetes variëren afhankelijk van het type voertuig:

  • Voor personenauto’s en bestelwagens (lichte voertuigen) is de boete meestal € 68 (tarief: 2024).
  • Voor vrachtwagens en bussen (zware voertuigen) kan de boete oplopen tot € 135 (tarief: 2024).

Het is dus belangrijk om de juiste Crit’Air-sticker te hebben en deze goed zichtbaar op de voorruit te plaatsen, voordat je een milieuzone binnenrijdt.

Een auto huren voor aan roadtrip in Kroatië en de Split regio

Waar koop ik de milieusticker voor Frankrijk?

Koop een milieusticker voor Frankrijk via Vignetbestellen.be, want dan kom je terecht op een Nederlandstalige website die je door het proces helpt. Je moet namelijk gegevens zoals nummerplaat, chassisnummer en type brandstof doorgeven. Ook een foto van je inschrijvingsbewijs moet je uploaden.

Als je bestelhulp nodig hebt, kan je hun Nederlandstalige klantendienst eenvoudig bereiken. Je vraag wordt binnen 24 uur beantwoord! De officiële website van de Franse overheid is alleen in het Engels, Frans en Duits te lezen.

Hoelang op voorhand moet ik de milieusticker kopen?

Het is raadzaam om de milieusticker voor Frankrijk minstens enkele weken voordat je van plan bent om een milieuzone binnen te rijden, aan te schaffen. Dit geeft je voldoende tijd om de fysieke sticker thuis per post te ontvangen.

Als je een milieusticker voor Frankrijk koopt, dan ontvang je binnen 48 uur al een tijdelijke sticker per mail die je kan afdrukken. Handig als je enkele dagen voor vertrek nog een milieusticker wil scoren.

Tot wanneer is mijn milieusticker geldig in Frankrijk?

De milieusticker in Frankrijk is onbeperkt geldig vanaf het moment van ontvangst. Er zijn geen vervaldatums of vervangingsvereisten voor de sticker zelf, zolang je voertuig niet verandert of de regelgeving niet wijzigt.

Echter, hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  1. Veranderingen in regelgeving: Als de Franse overheid de regels of classificaties van de milieuzones wijzigt, kan dat gevolgen hebben voor de geldigheid van je milieusticker.
  2. Veranderingen aan je voertuig: Als je voertuig wordt aangepast, bijvoorbeeld door ombouw of als je een ander voertuig hebt, moet je mogelijk een nieuwe sticker aanvragen.
  3. Beschadiging of verlies: Als je sticker beschadigd raakt of verloren gaat, moet je een vervangende sticker aanvragen.

Met de auto naar de Franse Alpen? Ga dan skiën in Avoriaz, ontdek Val d’Arly in de winter of rij in de zomer naar de mooie Belleville-vallei.

(Milieu)vignetten voor andere landen in Europa

Ook voor andere Europese landen, zoals Duitsland en Zwitserland, heb je een (milieu)vignet nodig als je met je voertuig in bepaalde steden en zones rijdt. Bekijk voor je vertrek of dit noodzakelijk is voor je geplande route, zodat je achteraf geen gepeperde rekening in de bus krijgt.

Koop hier je (milieu)vignet voor Frankrijk, Duitsland of Zwitserland

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :