De Soča Vallei in Slovenië is de plek waar je moet zijn om te raften of kajakken op de Soča rivier. Maar je vindt er onder andere ook watervallen, hangbruggen en gezellige plekken om te verblijven zoals Bovec en Kobarid. De regio trekt vooral actieve reizigers aan, geen wonder dat we ons er meteen thuis voelen.

Ontdek wat er te zien en doen is in de Soča Vallei in Slovenië, hoe je er geraakt en waar je kan overnachten.

1. Stap de Soča Trail

Een van de leukste dingen om te doen in de Soča Vallei in Slovenië is wandelen langs de smaragdgroene Soča rivier. Daarvoor kan je bijvoorbeeld de Soča Trail volgen. De route start aan de bron van de Soča rivier en loopt helemaal tot in Bovec. De totale afstand bedraagt 25 kilometer, maar je kan ook gewoon een deel van de route lopen.

De Soča Trail maakt deel uit van de internationale langeafstandswandelroute Alpe Adria Trail. Ze is goed aangeduid en gemakkelijk te bewandelen. Onderweg kom je onder andere toffe hangbruggen en zwemplekken tegen. Maar over de mooiste plekken langs de Soča rivier vertellen we later nog meer. Bekijk hier de route van de Soča Trail.

Naast de Alpe Adria Trail kan je ook voor de Juliana Trail kiezen, een 270 kilometer lange route rond de Julische Alpen die onder andere ook deels langs de Soča rivier loopt.

2. Velita Korita Soča: The Great Soča Gorge

Een van de hoogtepunten aan de Soča rivier is The Great Soča Gorge, de mooiste kloof in de vallei. Je kan langs deze kloof wandelen met zicht op de kolkende rivier.

Op het einde van de kloof is er een zwemplek waar je het ijskoude water in kan duiken. De temperatuur van het water bereikt bijna nooit meer dan 10 graden, dus dat doe je best enkel op warme dagen. Er is een gratis parking langs de kant van de weg, maar in het hoogseizoen kan het er druk zijn. Kom dan zo vroeg mogelijk.

3. Steek de Soča rivier over met hangbruggen

Er zijn heel wat hangbruggen waarmee je de Soča rivier kan oversteken. Het zijn meestal houten bruggen, waarvan er veel heen en weer wiebelen als je erover wandelt. Spannend! Als je langs de Soča rivier wandelt, fietst of rijdt met de auto kom je ze vanzelf tegen.

Onze favoriet? De hangbrug aan Lepena, want onder deze brug stroomt de Soča rivier gulzig en de kleur van het water is subliem.

4. Outdoor activiteiten in Bovec

Zin in avontuurlijke outdoor activiteiten? Dan is Bovec de plek waar je moet zijn. Hier vind je namelijk veel maatschappijen waar je activiteiten zoals paragliden, quad tochten, raften op de Soča rivier en canyoning kan boeken.

Daarnaast is Bovec ook gewoon een aangenaam stadje om te verblijven. Ga zeker eens lunchen bij Terramystica, want de Pad Thai is er overheerlijk. Je kan bij hen trouwens ook activiteiten boeken.

Powered by GetYourGuide

5. Canyoning in de Sušec kloof

Deze avontuurlijke activiteiten zijn natuurlijk de reden waarom wij de Soča Vallei in Slovenië bezoeken. Wij kiezen voor canyoning in de prachtige Sušec kloof. Vanuit Bovec worden we naar deze kloof gebracht, een rit die ongeveer 10 minuten duurt. Daarna volgt nog een wandeling steil naar boven. Na een halfuurtje komen we bij het startpunt van ons avontuur.

We starten rustig met enkele jumps vanaf een paar meter hoog, maar al snel wordt het best spannend met watervallen, natuurlijke glijbanen en ijskoud water waar we in neerploffen. Even later springen we zelfs van 8 meter hoog het water in!

Als afsluiter laat onze gids ons bij een waterval van 12 meter traag naar beneden zakken. Halfweg laat hij ons los, zodat we met een onvergetelijke knal eindigen.

6. Geschiedenis in Kobarid

Om even te bekomen van ons avontuur, rijden we naar Kobarid. Deze historische plaats speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het Kobarid Museum ontdek je er alles over. Vanuit Kobarid starten er ook verschillende wandelroutes.

Volg bijvoorbeeld de Kobarid Historical Trail van 7 kilometer die de hoogtepunten van Kobarid verbindt, zoals het Italiaanse Knekelhuis, de Napoleon Brug en de Kozjak Waterval. Lees hier meer over de Kobarid Historical Trail en bekijk de route.

7. Lunchen bij Hvala Topli Val

In Kobarid vind je net zoals in Bovec tal van kantoortjes waar je activiteiten kan boeken. Maar je kan er ook lekker eten. Daarvoor stappen we Restaurant Hvala Topli Val binnen. In dit toprestaurant gebruiken ze seizoensgebonden producten en verse vis uit de Adriatische Zee.

Misschien iets duurder dan gemiddeld, maar je krijgt er wel heerlijke gerechten voor in de plaats. Je kan er trouwens ook overnachten in het bijhorende hotel.

8. Kozjak waterval

Kobarid wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan de Kozjak waterval die ook deel uitmaakt van de Kobarid Historical Trail. Om de waterval te bereiken moet je vanaf de parking ongeveer 2,5 kilometer wandelen.

Een bezoek aan de waterval is niet gratis, maar kosten voor de parking kan je wel vermijden door te parkeren bij de Planika supermarkt. Wandel daarna over de Napoleon brug en volg de bordjes naar de waterval.

De wandelroute door de kloof is leuk en verfrissend. Op het einde wacht de 15 meter hoge Kozjak waterval die in een soort grot naar beneden stort. Niet de meest indrukwekkende waterval in Slovenië, maar door de wandeling toch een bezoek waard. Kom wel bij opening, want anders wordt het er te druk. De waterval is tussen april en oktober te bezoeken.

9. Wandeling naar Brv Brjeka

Via een local kregen we de tip om naar Brv Brjeka te wandelen. Een afgelegen plek om te zwemmen en niet zo bekend bij toeristen. Daarvoor parkeren we aan Camping Liza, een prachtig gelegen camping. Hier steken we een hangbrug over en volgen we de rivier door het bos tot aan Brv Brjeka.

Via een local kregen we de tip om naar Brv Brjeka te wandelen. Een afgelegen plek om te zwemmen en niet zo bekend bij toeristen.

Daar kan je opnieuw een hangbrug oversteken om terug te keren, maar wij chillen even aan de rivier. Verder dan onze knieën geraken we echter niet, want het water is ijskoud. De wandeling duurt in totaal ongeveer een uurtje. Tof om te doen op een warme dag. Vergeet je zwembroek niet!

10. De Svinjak beklimmen

Als je in Bovec bent of verblijft dan kan je er niet naast kijken: de Svinjak. Deze berg is 1.653 meter hoog en wordt door de vorm ook wel de Matterhorn van Slovenië genoemd. Onderweg van Bovec naar Soča zie je deze berg goed liggen, maar je kan hem ook beklimmen.

Met een hoogteverschil van 1.198 meter is de klim best pittig, maar het uitzicht vanaf de top op de Julische Alpen mag er zijn. Lees hier meer over de klim en de route naar de top.

11. De Tolmin kloof

De Tolmin kloof is een verzamelnaam voor de Tolminka en Zadlaščica kloven. Het is de laagst gelegen toegangspoort tot Triglav National Park en wellicht ook een van de mooiste. Via een circulair en mooi wandelpad van 2 kilometer kan je door de kloof wandelen. De route loopt langs het water en via trappen en bruggen, maar is goed begaanbaar.

De Tolmin kloof bezoeken is helaas niet gratis. Koop je tickets online, want dan ben je zeker van een tijdslot. Hou er rekening mee dat de kloof bij hevige regenval gesloten kan zijn. Op parking P2 parkeer je gratis.

12. Slap Boka

Slap Boka is de grootste waterval van Slovenië en een van de grootste in Europa. Het water valt 144 meter naar beneden en de waterval is 18 meter breed. Als je op de Bovec-Žaga weg rijdt kan je de waterval in de verte al zien.

Aan de rechterkant van de brug leidt een goed gemarkeerd pad naar het panoramische uitkijkpunt. Na een wandeling van ongeveer 15 minuten bereik je het uitkijkpunt.

Je kan daarna op eigen risico het pad blijven volgen om dichter bij de waterval te komen. In de lente en de herfst is de waterval nog indrukwekkender, want dan zorgt smeltend water en regen voor meer volume.

13. Panoramische Vršič bergpas autoroute

De Vršič bergpas verbindt Bovec met Kranjska Gora en deze panoramische route is 24 kilometer lang. Het is een steile weg met een gemiddeld stijgingspercentage van 8.4% die je naar een hoogte van 1.611 meter brengt. Ontdek hier wat te doen in Kranjska Gora.

In elke bocht staat er een bordje met daarop de hoogte en het nummer van de bocht. Zo kan je zelf meetellen. In totaal moet je 50 haarspeldbochten overwinnen, dus gun je auto af en toe een pauze.

Onderweg kom je mooie uitkijkpunten en berghutten tegen die vaak het startpunt zijn voor wandelingen in de Julische Alpen zoals naar de top van Mala Mojstrovka. Helemaal boven kan het best koud zijn en in de winter is de weg vaak afgesloten wegens sneeuwval. Enkele leuke stopplaatsen voor onderweg:

  • Het Julius Kugy monument
  • Viewpoint Supca
  • Poštarski dom berghut

Andere dingen om te zien en doen in de Soča Vallei in Slovenië

Heb je nog tijd over om de Soča Vallei in Slovenië te bezoeken? Dan hebben we nog enkele extra tips voor jullie:

De Soča Vallei in Slovenië bezoeken met de Julian Alps Card

Wil je veel hoogtepunten bezoeken in de Soča Vallei in Slovenië? Dan kan je de Julian Alps Card kopen om geld te besparen. Met deze kaart krijg je toegang tot veel bezienswaardigheden, attracties en musea. Niet alleen in de Soča Vallei, maar ook bijvoorbeeld in Bled en Bohinj.

In de Soča Vallei kan je hiermee onder andere de Tolmin kloof, de Kozjak waterval en het Kobarid Museum bezoeken.

Waar overnachten in de Soča Vallei in Slovenië?

Om te overnachten in de Soča Vallei kan je kiezen uit leuke verblijven zoals campings, glampings, hotels en appartementen. Wij kiezen voor de laatste, maar geven jou ook andere tips om te overnachten in de Soča Vallei.

Appartement Residence Soča was onze uitvalsbasis om de Soča Vallei in Slovenië te bezoeken. Deze verborgen parel ligt in het hart van Triglav National Park, op een mooi domein omringd door bergen en vlak bij de Soča rivier. Je mag er bovendien gebruik maken van de sauna en de jacuzzi. Ook de elektrische mountainbikes mag je gratis lenen.

Hotel Hvala Topli Val bevindt zich in het centrum van Kobarid. Een aanrader als je liever in een stadje verblijft van waaruit je uitstappen kan maken in de Soča Vallei. Wij gingen eten in het restaurant van dit hotel. Een gastronomisch festijn.

Glamping Camp Korita ligt midden in de natuur en je verblijft er bijna met je voeten in de Soča rivier. Je kan er kamperen, maar ook verblijven in mooie glamping huisjes. Aanrader als je uniek wil overnachten in de Soča Vallei.

Camping Liza ontdekten wij toevallig tijdens een wandeling langs de Koritnica rivier, maar wat een prachtig gelegen camping. Het hele domein straalt rust uit en nergens anders vind je zo’n mooie plek om je tent op te stellen. Ze verhuren daarnaast ook glamping huisjes en in het restaurant kan je lekker eten.

Hoe geraak je in de Soča Vallei in Slovenië?

De Soča Vallei in Slovenië is gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig. Wij namen een rechtstreekse vlucht van Brussel naar Ljubljana. Zoek goedkope vluchten naar Slovenië via Cheaptickets. De vliegtijd bedraagt ongeveer 1 uur en 40 minuten. Maar je kan bijvoorbeeld ook op Triëst en Venetië in Italië of Zagreb in Kroatië vliegen en vervolgens een auto huren.

Een auto huren op de luchthaven van Ljubljana

Huur op de luchthaven van Ljubljana een auto via Sunny Cars, want dan zijn alle verzekeringen inbegrepen. Ze hebben bovendien een Nederlandstalige klantendienst, handig als je onderweg problemen hebt. Kies een degelijke auto met automatische versnellingsbak, want dat is comfortabeler in het bergachtige Slovenië.

Extra voordelen zoals een gratis eSIM van 1GB, toegang tot de VIP lounge op de luchthaven in geval van vertraging en tips voor je vakantie zijn ook altijd inbegrepen via Sunny2Go. Ontdek hier wat een eSIM is en hoe het werkt.

Met de auto naar Slovenië om de Soča Vallei te bezoeken

Wij zagen veel auto’s met Nederlandse en Belgische nummerplaten rondrijden in Slovenië. Zelf rijden we niet graag zo ver met de auto, maar we begrijpen het wel als je met kinderen reist of graag veel spullen meeneemt op vakantie. Met de auto ben je vanuit België ongeveer 12 uur onderweg.

Je kan een rondreis in Slovenië ook combineren met een stedentrip in Venetië of een vakantie in Kroatië. Maak dan een roadtrip in de Split regio of bekijk avontuurlijke activiteiten om te doen in Omiš.

5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :