De meeste mensen hebben nog nooit van Raurisertal in Oostenrijk gehoord, maar dat maakt deze plek juist zo bijzonder. Als je hier een keer op vakantie bent geweest, is de kans groot dat je terugkomt. Het is namelijk de ultieme bestemming voor een rustgevende bergvakantie. Ontdek met ons de verborgen parel Raurisertal in Oostenrijk.

Waar ligt Raurisertal in Oostenrijk?

Raurisertal ligt in het westen van Oostenrijk, in de regio Salzburgerland, op een hoogte van 948 meter. Het dal maakt deel uit van Nationaal Park Hohe Tauern, een van de grootste beschermde natuurgebieden in Europa. Het bevindt zich op ongeveer een uurtje rijden van de stad Salzburg.

Raurisertal is omringd door de indrukwekkende bergketens van de Oostenrijkse Alpen en daarom heb je altijd een prachtig uitzicht op bergtoppen, groene weiden en bossen. Het dal is ongeveer 30 kilometer lang en loopt van het dorp Rauris tot diep in de bergen van Nationaal Park Hohe Tauern.

Wat te doen in Raurisertal en Nationaal Park Hohe Tauern in Oostenrijk? 6 tips en activiteiten

Of je nu houdt van wandelen, wintersport of andere activiteiten in de natuur, in Raurisertal is er zowel in de zomer als de winter veel te doen. Hier zijn enkele van de belangrijkste activiteiten en attracties in het Raurisertal die je vakantie onvergetelijk maken.

1. Verblijven in het Alpendorp Rauris

Rauris is een klein en charmant Alpendorp, maar wel eentje met een magnifieke ligging. Hoewel het dorp zelf relatief klein is, kan je van hieruit toch veel doen. Er starten bijvoorbeeld mooie wandelroutes en met de bus kan je ook de rest van Raurisertal bereiken.

In het dorp is een mooi kerkje, er zijn leuke sportwinkels en er is een grote Spar supermarkt waar je eten en drinken kan kopen. Bij de toeristische dienst van Rauris kan je terecht voor meer informatie over Raurisertal.

2. Goud wassen in Raurisertal

Een van de meest unieke en typische activiteiten in Rauris is goudwassing, dat verwijst naar de rijke geschiedenis van de goudmijnbouw in de regio. Bij verschillende locaties, zoals het Goudwascentrum Bodenhaus of Heimalm, kan je in de zomer zelf goud wassen. Een leuke en leerzame activiteit voor zowel kinderen als volwassenen.

3. Nationaal Park Hohe Tauern

Nationaal Park Hohe Tauern is het oudste en grootste nationale park van Oostenrijk en een van de grootste van Europa. Het park is een toevluchtsoord voor vele diersoorten, waaronder de arend, marmotten, en gieren. Je kan hier eindeloos genieten van outdoor-activiteiten zoals wandelen, klimmen, wildlife-observatie en skiën (in de winter).

Het park biedt ook educatieve excursies aan onder begeleiding van rangers, die meer vertellen over de natuur en het ecologische belang van het gebied.

4. Wandelen in Raurisertal

Raurisertal is vooral een paradijs voor wandelaars. In totaal is er maar liefst 295 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes. Wij wandelden bijvoorbeeld in de sneeuw vanuit Rauris naar berghut Alpengasthof Karalm.

Maar je kan ook voor een meerdaagse huttentocht kiezen of kabelbanen nemen zoals de Hochalmbahn om van daaruit wandelroutes te volgen. Met de bus geraak je snel en gratis in een ander dal om te wandelen. Bekijk hier meer wandelroutes in Raurisertal.

5. Via ferrata Kitzlochklamm

In de omgeving van Raurisertal vind je heel wat ‘klamms’, ofwel kloven, zoals de Kitzlochklamm in Taxenbach. In deze prachtige kloof kan je een wandelroute via houten bruggen volgen, maar als je wat meer avontuur zoekt raden we de via ferrata aan. Dan klim je langs de rotsen naar boven en heb je een uniek uitzicht op de kloof.

De Kitzlochklamm is geopend tussen mei en oktober. Om er te geraken kan je de bus opstappen in Rauris, de rit duurt ongeveer 40 minuten. Bezoek ook de Liechtensteinklamm als je nog meer indrukwekkende kloven in Salzburgerland wil ontdekken.

6. Winteractiviteiten in Raurisertal

Ook in de winter is er in Raurisertal heel wat te doen, want dan kleurt deze plek in Oostenrijk helemaal wit. Je kan er niet alleen skiën, maar onder andere ook langlaufen, toerskiën, ijsklimmen of wandelen met sneeuwschoenen. Ideaal wie wil wintersporten, maar niet van drukte houdt. Bekijk hier alle winteractiviteiten in Raurisertal.

Tip: Vraag bij je accommodatie de Nationalpark Sommercard. Daarmee kan je gratis het openbaar vervoer en bergliften gebruiken en onder andere attracties en bezienswaardigheden bezoeken. In de winter kan dat met de Nationalpark Wintercard.

Verblijven in Hotel Rauriserhof in Rauris

De beste uitvalsbasis om Raurisertal in Oostenrijk te ontdekken is het Alpendorp Rauris. In Rauris zijn er niet zoveel hotels, dus boek je vakantie best ruim op voorhand. Wij verbleven in Hotel Rauriserhof, een van de beste en populairste hotels in de regio.

Halfpension, maar eigenlijk volpension

Als je in Hotel Rauriserhof verblijft, is ontbijt en diner standaard inbegrepen in de prijs. Dat is meteen ook een van de grootste troeven van het hotel, want het eten is er buitengewoon lekker. Je krijgt bovendien een vaste tafel toegewezen, je eigen plek tijdens je verblijf om te eten.

Halfpension is hier eigenlijk volpension, want tussen 14 en 16.30 uur wordt er een tussendoortje voorzien met verse soep, brood, groenten en taartjes.

Bij het ontbijt staat het avondmenu klaar waarbij je steeds twee opties hebt om uit te kiezen voor het driegangendiner. Er is ook elke dag een aparte vegetarische menu voorzien. De gerechten zijn echt van hoogstaand niveau. Voor ons ongetwijfeld een van de redenen om terug te komen. Het enige nadeel is dat er geen drinken inbegrepen is bij het diner.

Halfpension is hier eigenlijk volpension, want tussen 14 en 16.30 uur wordt er een tussendoortje voorzien met verse soep, brood, groenten en taartjes. Zelf eten kopen is dus niet nodig als je hier verblijft.

Activiteiten en ontspanning

Om niet teveel aan te komen van al dat eten, zijn er gelukkig ook heel wat activiteiten om te doen in het hotel. Er is onder andere een fitnessruimte en een spa met binnen- en buitenzwembad, sauna’s en een stoombad. Het hotel is ook verbonden met tennisterreinen die je tegen betaling kan gebruiken.

Op weekdagen kan je gratis meewandelen met de gidsen van het hotel. Zo hoef je zelf geen routes uit te stippelen en misschien leer je nog leuke mensen kennen. Als je liever alleen wandelt kan je bij hen ook terecht voor meer informatie. Daarnaast organiseren ze nog heel wat andere activiteiten, maar die kom je best zelf ontdekken.

Bekijk prijzen voor een verblijf in Hotel Rauriserhof
Bekijk aanbiedingen voor Hotel Rauriserhof op Tui.be

Hoe geraak je in Raurisertal en Oostenrijk?

Wij stapten in Brussel de nachttrein van ÖBB naar Oostenrijk op. Die stopt in Salzburg en van daaruit kan je de trein nemen naar Taxenbach. In totaal ben je dan ongeveer 15 uur onderweg. Je kan ook overdag met de trein naar Salzburg reizen, maar dan stap je over in Frankfurt en München.

Met de auto ben je vanuit België ongeveer 10 uur onderweg naar Rauris. En als je met het vliegtuig reist vlieg je best op München, Innsbruck of Salzburg. Zoek goedkope vliegtickets naar Salsburg via Cheaptickets. Reis daarna verder met de trein of huur een auto op de luchthaven van Salzburg via Sunny Cars, want dan zijn alle verzekeringen inbegrepen.

Waarom moet je Raurisertal in Oostenrijk bezoeken?

Raurisertal heeft enkele belangrijke troeven die bekendere plekken in Oostenrijk niet hebben:

  • Raurisertal zet sterk in op duurzaam toerisme;
  • Spectaculaire natuur die rustzoekers aantrekt;
  • Gemoedelijke en familiale sfeer;
  • Traditionele Alpendorpjes zoals Rauris;
  • Minder toeristisch en commercieel.

Meer tips voor een vakantie in Oostenrijk:
Leukste activiteiten om te doen in Wenen
Zomervakantie in het prachtige Kaunertal
Skiën in sneeuwzeker Kühtai

Combineer Raurisertal met een stedentrip in Salzburg

Als je nog wat tijd over hebt, combineer een bezoek aan Raurisertal dan met een stedentrip in Salzburg. Het is de vierde grootste stad in Oostenrijk die vooral bekend staat als geboorteplaats van componist Wolfgang Amadeus Mozart en als decor voor de iconische film The Sound of Music.

Het oude centrum van Salzburg, dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, zit vol smalle straatjes, gezellige pleinen en indrukwekkende kerken, zoals de Dom van Salzburg.

Powered by GetYourGuide
5/5 - (2 stemmen)
author-sign

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit wil je misschien ook lezen :