Op vakantie gaan is leuk, maar wat doe je dan met je huisdier? Iedereen met een hart voor dieren kent het wel. Je vertrekt op reis en moet je ‘kindje’ achterlaten. Meestal is dit voor het baasje erger dan voor het dier zelf. Toch geven wij enkele tips om ervoor te zorgen dat zowel jij als je huisdier van een zorgeloze vakantie kunnen genieten.
Wat wij doen met onze kat als we op vakantie gaan
Zelf hebben we een kat van 15 jaar oud, Molleke. Ze is niet zo gek op vreemde mensen en houdt, zoals de meeste katten, van haar vaste patronen. Voor haar is het dus belangrijk dat ze steeds in haar gekende omgeving kan verblijven. Maar wat doe je dan met je huisdier als je toch op vakantie gaat?
Om stress te vermijden, kiezen we er steeds voor om haar in onze eigen woning te laten en niet naar bijvoorbeeld een dierenhotel te brengen. Hiervoor kunnen we gelukkig rekenen op familie die in de buurt woont. Zo krijgt ze op vaste tijdstippen eten, maar ook knuffels natuurlijk.
Uiteraard heeft niet iedereen deze luxe, daarom geven we hieronder nog enkele andere tips.
Dierenoppas aan huis
Als er geen vrienden, familie of buren zijn die je huisdier thuis willen of kunnen verzorgen, zijn er tegenwoordig gelukkig enkele andere alternatieven. Zo kan je bijvoorbeeld elke dag iemand aan huis laten komen, of je kan iemand in je huis laten verblijven voor de duur van je reis. Op deze manier is ook je huis in goede handen.
Hieronder geven we enkele voorbeelden van een dierenoppas aan huis:
Oppas in België:
- Cat-alicious
- Aap vzw
- Pet au Pair
- Yoopies
- Holiday Sitting
- Pawshake
Oppas in Nederland:
- Hondenoppas.nl
- Petbnb
- Huisdierenoppas.nl
Internationale oppas
- Trusted housesitters
- Nomador
- Petsit
- Housesit search
De beste dierenhotels
Een dierenhotel is voor je huisdier de laatste en minst ideale optie. Bedenk tijdens je vakantie eens wat het met je huisdier doet om alleen in een kooi te zitten. De verblijven zijn immers vaak te klein en voor de niet-sociale dieren kan dit daarom een stressvolle ervaring zijn.
Zoek op voorhand reviews op, ga ter plaatse een kijkje nemen en geef je kat een dekentje mee met een geur van thuis.
Als je toch beslist om voor een dierenhotel te kiezen, zorg er dan voor dat het door de overheid erkend is. Zoek op voorhand reviews op, ga ter plaatse een kijkje nemen en geef je kat een dekentje mee met een geur van thuis.
De duur van je reis is belangrijk voor je huisdier
Denk goed na voor je een huisdier neemt en weet dat dit gevolgen kan hebben voor je (reis)gewoontes. Zo proberen wij meestal nooit langer dan 10 dagen op reis te gaan. Het ene huisdier verdraagt het iets beter dan het andere, maar onze kat mist haar baasjes wel na een tijdje (of andersom).
De enige keren dat we toch langer dan 10 dagen op vakantie gingen was voor een roadtrip door West-Canada, een roadtrip door Noord-Italië en om de Kilimanjaro in Tanzania te beklimmen.
Een hond is bijvoorbeeld vooral gehecht aan zijn baasjes en een kat vooral aan haar omgeving. Daarom kan je eventueel beslissen om je hond mee op reis te nemen en enkel in Europa te reizen. Ontdek hier bucketlist reizen voor in Europa.
Op wereldreis zonder je huisdier?
Zelf stellen we onze wereldreis, zolang we een huisdier hebben, nog even uit. Ga je toch voor langere periode op (wereld)reis, probeer je lieveling dan onder te brengen bij vrienden of familie die voor je huisdier geen onbekenden zijn.
Maak op voorhand duidelijke afspraken en vertel waar je dier van houdt en welke gewoontes ze erop na houden. Dump in elk geval nooit je huisdier!
Wij hebben al enkele jaren een huisoppas wanneer we op reis zijn. Dit is niet alleen ideaal voor de dieren, die in hun eigen omgeving blijven. Het is ook een uitstekende inbraakpreventie. Het is tegenwoordig zo makkelijk te regelen. Er zijn altijd enthousiaste en verantwoordelijke kandidaten te vinden.
Fijn om te horen Ivan! Zelf verkiezen wij ook een oppas aan huis. Heb je een kat of hond?
Twee katten en een hond 🙂